Finansiering och stipendier

Här samlar vi bra tips kring finansiering och stipendier som du har möjlighet att söka.


Stipendier att söka

Gålöstiftelsens stipendier

Endast till studier på heltid. Kan tidigast sökas från årskurs 8 och kan beviljas från och med nionde årskursen i grundskolan till dess den sökande avlägger en akademisk grundexamen (120 poäng), dock längst till och med det läsår då den sökande fyller 26 år. Gålöstipendier kan sökas för teoretiska eller praktiska studier i Sverige eller utomlands. Stipendierna är behovsprövade. Läs mer här.

Bengt Julins stiftelse

Projekten eller aktiviteten man söker bidrag till kan befinna sig inom ramen för utbildning, utveckling, utställningar eller vissa forskningsprojekt. I din ansökan ska det framgå hur din konstnärliga verksamhet är kopplad till konsthantverk eller konstindustri. Det ska även framgå hur det ekonomiska stödet ska användas genom en detaljerad budget. Läs mer här.

Ulf K Nordensons stiftelse för hantverk i trä

Stiftelsen lämnar i första hand ekonomiska medel till vetenskaplig forskning inom trähantverk, t.ex. kulturvårdande insatser i olika former samt projekt som innefattar nytänkande och utveckling vid hantering av trä. Stiftelsen bidrar även till institutioner och skolor för undervisning och utbildning. Mer information finns här.


Gustaf och Torild Hammars stiftelse, Understödsstiftelsen, Utbildningsstiftelsen
Stöd till person under utbildning eller vidareutbildning i hantverksyrke eller egenföretagare i hantverksyrke med förmögenhet under 150 000 kr (Understödsstiftelsen, bara ansökan i okt). Sökande ska vara folkbokförd i någon av följande kommuner: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund-Tjörn, Öckerö. Mer information finns här.


Stiftelsen Petersenska Hemmet
Stiftelsen Petersenska Hemmet delar två gånger per år ut stipendier till kvinnliga heltidsstuderande som är högst 40 år. Stipendierna kan avse utbildningar av många slag - inte minst konstnärliga. Studierna skall vara yrkesinriktade och ge fullgod kompetens inom yrket. Utbildningen skall vara flerårig och hälften av utbildningstiden ska vara avslutad. Mer information finns här.


Västsvenska kulturfonden
Stipendierna går till personer eller grupper som söker stipendiet för kompetensutveckling inom de sköna konstarter som inräknas i ett aktivt kulturliv. Läs mer här.


Bengt Sylvéns fond
Fonden har som syfte att dela ut stipendier till elever och yrkesverksamma inom möbelrestaureringsområdet. Det kan innebära t.ex. reseutbildningsstipendier men även annat som kan främja undervisningen i möbelrestaurering. Syftet skall vara att tillägna sig färdigheter och utveckla yrket med kunskap som även andra skall kunna ta del av. En redovisning och slutrapport skall delges fonden. Läs mer här.


Tandläkare Elma Levins minnesfond
(Stipendieansökningar ska vara fonden tillhanda senast den 30 april för studier under påföljande läsår)
Här krävs bl. a. att sökande är kvinna och ogift. Verksamma inom traditionella hantverksyrken där det råder kompetensbrist prioriteras. Mer information hittar du här.


Fabrikör J.L. Ekelunds hantverksstiftelse
För den som är ung och redan har en hantverksutbildning, men vill förkovra dig i ditt hantverk och saknar tillräckliga ekonomiska medel för fortbildning eller praktik hos skickliga läromästare i Sverige eller utomlands. Läs mer här.

Nämnden för hemslöjdsfrågor
Nämnden för hemslöjdsfrågors projektutlysning är öppen för ansökningar till ett- eller fleråriga projekt inom slöjd och hantverk med syfte att nå fler, utveckla nya arbetsformer och utforska idéer. Här hittar du allt du behöver veta för din ansökan.

Ung Svensk Form
Ung Svensk Form vänder sig till unga formgivare och kreatörer verksamma i Sverige eller svenska medborgare verksamma utomlands. Personer som är födda 1985 eller senare är välkomna att söka. Äldre sökande kan delta om de är studerande vid ansökningstillfället. Läs mer här.


Nämnden för hemslöjdsfrågor
Nämnden för hemslöjdsfrågors vårutlysning är öppen 23 mars - 15 april och riktar sig till dig som är professionell utövare av slöjd och hantverk eller arbetar med immateriellt kulturarv och vill fördjupa dig i någon del av ditt arbete. Här hittar du det du behöver veta för din ansökan.


Projektmedel

Har du ett projekt på gång?

Då kan du söka pengar för att förverkliga det. Nedan kan du läsa om några bidragsgivare. Ofta är det ansökningstid en eller två gånger om året, så kolla upp det noga.

Iaspis är Konstnärsnämndens internationella program för yrkesverksamma utövare inom bildkonst, design, konsthantverk och arkitektur. Deras uppdrag är att utveckla kontakter mellan konstnärer i Sverige och aktörer på den internationella arenan.

Konstnärsnämnden fördelar många olika stipendier och bidrag till yrkesverksamma konstnärer inom bild, form, musik, teater, dans och film. Stödet riktar sig främst till dig som är enskild frilansande konstnär, bosatt i Sverige och/eller med din konstnärliga verksamhet här.

Kulturbryggan är en finansiär som genom att fördela bidrag till projekt ska främja förnyelse och utveckling inom kulturområdet i hela landet.

Kulturrådet delar årligen ut femtio bidrag inom områdena: litteratur, läsfrämjande och bibliotek, bild- och formkonst, museer, musik, teater, dans och nutida cirkus, Skapande skola samt nationella minoriteters kultur. De riktar sig främst till institutioner, projekt och fria grupper med det finns även bidrag för enskilda yrkesverksamma aktörer.

Nordisk kulturfond stöder projekt som syftar till att förnya konst- och kulturliv i Norden. De har både projektstöd och opstart där du kan få stöd i projektets första fas.

Nämnden för hemslöjdsfrågor fördelar bidrag till projekt som stimulerar och utvecklar slöjd och handgjort skapande i alla dess former och uttryck.

Postkodstiftelsen stöttar allmännyttiga organisationer i Sverige och internationellt som aktivt bidrar till uppfyllandet av de globala målen och att skapa positiv förändring genom konkreta insatser. Varje år väljer de samhällsutmaningar som de jobbar mer aktivt med, dock fortsätter de att ha en öppen ansökningsprocess och välkomnar därför idéer utanför dessa fokusområden.


Stipendier

Alla stipendier och fonder i Sverige finns samlade i länsstyrelsernas stipendiedatabas. Där kan du söka på ämnen, län och kommuner för att hitta stipendier som passar just dig.

Här kommer några tips:

  • Sök både på din födelsekommun och din bostadskommun.

  • Sök efter utbildning, företag, forskning, kursavgift eller studieresa beroende på vad du behöver stipendium till.

  • Sök det spcielaområde som du är verksam inom men sök även bredare så som konst, hantverk, kultur.


Investeringsstöd

De statliga myndigheterna Tillväxtverket och Jordbruksverket har flera stöd som kan passa dig som är verksam inom kulturella och kreativa näringar eller på landsbygd. Du kan söka medel om du ska göra en större investering, om du vill bli mer digital eller söka dig utanför landsgränserna. För att söka dessa medel behöver du vara registrerad företagare.


Utvecklingsmedel

Utvecklingsmedel används ofta för att få svar på om innovativa idéer håller i verkligheten. Det finns medel till detta från statliga innovationsmyndigheten Vinnova, Almis verifieringsmedel och olika regionala fonder.


Lån

Förutom att låna pengar av din bank har Almi olika typer av lån om du ska bygga upp ett nytt företag eller utveckla ett befintligt.

Kreatörslånet är ett specialframtaget lån för dig inom kulturella och kreativa näringarna.


Crowdfunding

Läs mer om hur du kan finansiera ett projekt med hjälp av många privatpersoner i detta blogginlägg från 2020: Crowdfunding