Hållbar omvärldsbevakning

Vad händer i vår omvärld? Vi bevakar vad som händer i vår bransch och har fokus på hållbarhet och cirkulär ekonomi.

2.jpg

Verktyg

Trevlig läsning - Färdplan för en resurseffektiv, biobaserad möbel- och inredningsbransch

Hållbar utveckling i möbel- och inredningsbranschen

Ökade krav på hållbarhet och cirkulärt flöde ställer högre krav på många brancher, även möbel- och inredningsbranschen. Den här Färdplanen ger en kortfattad beskrivning av akut läge, utmaningar och möjligheter samt målsättningar och initiativ som ska bidra till utveckling.

Färdplanen är framtagen på initiativ av Svenskt Trä, TMF (Trä- och Möbelföretagen) och Skogsindustrierna i dialog med företrädare för möbel- och inredningsbranschen, träindustrin samt närliggande branscher/organisationer.

Läs hela rapporten här.


Circular Hub

Circular Hub är en källa till kunskap och förståelse kring cirkulär och hållbar ekonomi. För att ta stegen från linjär affärsmodell till cirkulär har dem verktyg som hjälper dig i den processen. Här hittar du olika verktyg för att du ska kunna påbörja arbetet med att bli ett cirkulärt företag. Du hittar olika verktyg r.


Cirkulär Business Modell Canvas

I Cirkulär Business Model Canvas styrs användaren i riktning mot att utveckla affärsmodeller som ansluter till cirkulär ekonomi. En cirkulär affärsmodell skapar högre resurseffektivitet, med möjligheter till bättre lönsamhet och nytta för miljön som resultat.

Ladda ner CBMC.
Läs om hur du fyller i CBMC.


Hållbarhetsguiden

Hållbarhetsguiden hittar du verktyg för att säkerställa att du jobbar i en hållbar riktning. Vi rekommenderar särskilt ekodesignverktygen som hjälper dig att minimera produkters och tjänsters miljöpåverkan över hela livscykeln. Finns även på engelska Sustainability Guide.


Bra webbsidor


Tobias Jansson är föreläsare och omvärldsbevakare inom cirkulär ekonomi. Han har gjort över 200 föreläsningar och workshops för näringsliv och offentlig verksamhet. Läs mer på hans hemsida här.


Globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling. Företag har en central roll i arbetet för att nå Globala målen. Alla kan vara med och bidra oavsett bransch eller storlek på företag. Här kan du få mer information, tips och inspiration om hur ditt företag kan arbeta aktivt med Globala målen och bidra till hållbar utveckling. Läs mer här.


INSPIRERANDE VIDEOS


Sveriges träbyggnadsindustri och den träbaserade inrednings- och möbelindustrin utvecklas just nu i snabb takt. Detta drivs både genom successiva tekniksprång och det angelägna behovet av hållbara byggtekniker. I Västra Götaland har några parter gått ihop i en kraftsamling för att bidra till en innovativ, effektiv och hållbar trätillverkning för framtiden. Hur går det för oss? Vad händer i projektet och hur ser framtiden ut? Under två timmar kommer Susanne Rudenstam, chef för Sveriges Träbyggnadskansli, leda oss genom djupdykningar i specifika satsningar med företag ur vårt nätverk och sätta arbetet i en nationell kontext. Se webbinarium Tillvera i Trä från 28 januari 2021 här.

Tillverka i trä

Se webbinarium Tillvera i Trä från 28 januari 2021 här.


Inspirerande läsning


 

Kreativa Sverige!

Nationell strategi för främjande av hållbar utveckling för företag i kulturella och kreativa branscher.

Regeringen beslutade den 3 november 2021 att ge en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag till en samlad nationell strategi med syfte att under den kommande tioårsperioden främja långsiktig och hållbar utveckling av de kulturella och kreativa näringarna i hela landet. Den 5 augusti överlämnade utredningen sitt betänkande Kreativa Sverige! Nationell strategi för främjande av hållbar utveckling för företag i kulturella och kreativa branscher.

Läs hela rapporten här.

Text av Regeringskansliet


 

Framtidens hållbarhet

Vi behöver hantera effekterna av vår konsumtion...Vad kan vi förvänta oss i framtiden? Kairos Future ger oss åtta trender som lär definiera hållbarhetsområdet de kommande åren.

Läs om trenderna här.


 

Miljöfokus 2026-28

Vilka blir 2020-talets miljöfrågor?

Miljöfrågan går en ny vår till mötes. Inte på 40 eller 50 år har miljöfrågorna haft en så central plats i media och allmänhetens medvetande som idag. Samtidigt ser vi att de flyttat in i företagens agendor och styrelserum liksom i de finansiella institutionerna som aldrig förr. Och vi ser hur klassiska miljöfrågor kopplas samman inte bara med klimat och biologisk mångfald utan också med sociala frågor och bredare så kallade governancefrågor. Miljöfrågan har blivit risk – och möjlighet.

Mot bakgrund av detta är det rimligt att anta att hållbarhetsfrågorna i långt större utsträckning än tidigare kommer att drivas av företagen själva, av rent eget intresse, men också som ett svar på ökat tryck från såväl politik som finansindustri.

I den här rapporten har Kairos Future på uppdrag av Formas gjort en framtidsspaning som med hjälp av omvärldsbevakning och omvärldsanalyser rör framtidens miljöfrågor. 

Vill du veta mer? Läs hela rapporten här.


Skärmavbild 2021-10-01 kl. 21.51.36.png
 

Trendupdate - hållbar konsumtion & livsstilar

Att bryta invanda livsmönster
– 2020 års rapport om hållbar konsumtion

Hållbarhetsbegreppet är i stark förändring. I en värld där flertalet konsumenter följer trender snarare än konsumentupplysning blir kunskapen om framtidens konsumenter central. Mötet mellan konsumenter som med olika drivkrafter agerar och företag som behöver hitta nya affärsmodeller som inte tär på jordklotets ändliga resurser, är en spännande och för planeten helt nödvändig utveckling. Science Park Borås arbetar med de 17 målen i Agenda 2030 som utgångspunkt. Läs hela rapporten här.


 

Hållbarhet 2020-2025 i klimat- och coronakrisens spår

Våren/försommaren 2020 genomförde Kairos Future tillsammans med Almi, Formas och Maskinentreprenörerna en studie av det svenska hållbarhetslandskapets nuläge och möjliga framtida utveckling. Studien huvudresultat återges i denna rapport. 

Läs hela rapporten här.


 

Framtidens kvartersnära konsumtion

Hur är det möjligt att minska klimatutsläppen från konsumtion av sällanköpsvaror som kläder, möbler och fritidsutrustning med 30 procent till 2030, jämfört med 2010? Nu finns skriften Kvarterets konsumtion 2030 – framtidsscenarios och koncept för cirkulär konsumtion i Västra Götaland, en summering av projektet Kvarterets konsumtion 2030 som jag arbetat med under det gångna året, som sökt svar på just den frågan. Fokus har varit unga vuxna på små och medelstora orter – platser där många människor bor, men som varken kan kategoriseras som urbana eller som landsbygd. Samtal och workshops med representanter för näringsliv, kommuner och konsumenter har hjälpt oss att få en bättre bild av nuläget och tänka visionärt kring framtiden, vilket resulterat i två övergripande framtidsscenarier och fyra mer detaljerade koncept.

Text av Tobias Jansson sitt nyhetsbrev #60

Du kan även ta del av en inspelningen till presentationen av Kvarterets konsumtion.


 

Cirkulär ekonomi – handlingsplan för omställning av Sverige.

Omställningen till en cirkulär ekonomi har en stor potential att minska resursanvändningen och därmed begränsa klimat- och miljöpåverkan. Strategin pekar ut fyra fokusområden där insatser är nödvändiga, bland annat hållbar produktion och produktdesign och åtgärder som främjar innovation och cirkulära affärsmodeller. Läs hela handlingsplanen här.


 

Cirkulär ekonomi – strategi för omställningen av Sverige.

Denna nationella strategi pekar ut inriktningen för det arbete som behöver göras för att ställa om till cirkulär produktion, konsumtion och affärsmodeller, samt giftfria och cirkulära materialkretslopp. Visionen är ett samhälle där resurser används effektivt i giftfria cirkulära flöden och ersätter jungfruliga material. Handlingsplaner som beskriver styrmedel och åtgärder kommer senare att tas fram. Läs mer här.


 

Vi mår bra av trä. Nu är det vetenskapligt bevisat, det som många inom byggbranschen redan vet: trä i byggnader, möbler och på väggar är bra för vår hälsa och vårt välbefinnande. Det treåriga europeiska forskningsprojektet Wood2New har just avslutats.

Läs hela artikeln här.


 

Möt framtidens hållbara konsumenter. En netnografisk studie av svenska mikrokulturer med fokus på hållbarhet. Läs hela rapporten här.