Ställ om till digitalt

 
Ställ om till digitalt 1.jpg
 

Vi är många som har behövt ställa om till ett mer digitalt arbetssätt sedan pandemin startade. Här kommer vi att samla information om tjänster som gör det lättare för dig att sköta delar av arbetet digitalt.

Hör gärna av er med fler exempel på bra plattformar, och tipsa oss om du använt någon av dem så kan vi sprida det vidare.

Digitala säljkanaler för konst, hantverk och design

Etsy är den största globala plattformen för handgjort och vintage med 1,9 miljoner aktiva säljare och 31 miljoner aktiva köpare. Enkelt att sköta och du når en global marknad men kräver även egen marknadsföring och att du vill springa till posten så snart du fått beställningar. Många köpare värdesätter snabba leveranser.

Hemmamarknad startade som Instagramkonto under våren 2020 för att personer som skulle deltagit i marknader istället kan göra det digitalt - både köpare och säljare.

alalondon har ändrat inriktning från att vara en fysisk marknad i Göteborg till att bli en digital marknad som pågår under en helg på hösten och en på våren. Du anmäler dig om du vill delta och använder sedan ditt eget Instagramkonto till försäljning.

Digitala föreläsningar, workshops och webbinarier

Boon är en videoplattform för att få intäkter på din kunskap. Du gör en liveworkshop, föreläsning, Q&A eller liknande som sedan sparas så att användare kan se den även i efterhand. Användarna betalar per visning eller medlemsskap, och Boon tar 10 % procent på intäkten. Materialet kan vara på svenska, engelska eller det språk som du använder.

Fiveer är en plattform främst för dig som gör material som går att skicka via en dator, exempelvis grafisk design, illustration, skrivet material, foto, ljud, video och liknande, men även arts & craft finns som en kategori. Du gör en presentationssida och beskriver vilka tjänster som du säljer och sedan kan personer som är ute efter dessa tjänster ta kontakt med dig. Betalningen sker via Fiveer som tar 20 % på intäkten.

Zoom eller andra videomötesverktyg kan också användas till att sälja workshops eller föreläsningar men då måste du själv sköta hur betalningen sker, exempelvis att du skickar ut länken först när du fått betalt via swish.

Fler exempel på plattformar som du kan använda för att göra kurser och föreläsningar på nätet hittar du här.

Hillman academy har samlat tips på vad du ska tänka på när det kommer till utrustning och teknik om du vill avancera från mobil- eller datorkameran vid livestreamingar och onlinekurser.

Ta betalt digitalt

Swish är ett enkelt sätt för kunder att betalt till dig. Swish har olika lösningar för företag med webbshop eller du som säljer direkt till kund.

Via den här artikeln, den här videon eller den här podden kan du lära dig mer om att ta betalt på nätet.

Digitala möten

Zoom är vinnaren i digitalt mötesverktyg våren 2020. Det fungerar smidigt för både möten och föreläsningar. Det kostar en summa varje månad om du vill ha möten med flera men behöver du använda det någon enstaka gång kan du höra med någon om du kan få låna ett konto.

Talky.io är ett annat digitalt mötesverktyg. Enkelt och gratis.

Lär dig mer om digitalisering

Digitalakademin som tagits fram av Google och Almi har 20 onlinekurser inom allt från hur dina kunder ska hitta dig online till att tala offentligt eller hur du lär dig grunderna i digital marknadsföring (den sista kan du även få en ceritfiering i).

Dags att digitalisera är en kunskapsbank för dig som vill utveckla ditt företag med hjälp av digitalisering. Digitaliseringen ser olika ut för alla företag och här finns samlade tankar, tips och erfarenheter från både experter, forskare och företagare som testat sig fram. Här finns över 200 korta avsnitt med information och inspiration i olika format och på olika nivåer att jobba vidare med i din verksamhet, utifrån just dina behov.